Zabezpieczanie kuchni

Rezultatem gotowania są zabrudzone naczynia i urządzenia gastronomiczne. Mniej problemu sprawia kuchnia w domu. Prawdziwym brudnym problemem są różnego rodzaju sprzęty w kuchniach gastronomicznych. Ich wielorakość i różnorodność materiałów, z których są wytworzone, wywołuje dużo problemów. Jak więc zadbać o tak urozmaicone sprzęty?

Na wstępie należy podzielić sprzęty biorąc pod uwagę materiał, z którego zostały wykonane. Najczęściej dzielimy je na drewniane, tworzyw sztucznych, ze stali nierdzewnej i inne. Oczywistym jest, im większa kuchnia, tym więcej rozmaitych sprzętów. Drewniane dodatki, takie jak deski do krojenia, wałki i sztućce, najtrudniej jest utrzymać w sterylnej schludności. W odróżnieniu do metalowych urządzeń, jak np. bemary, które wystarczy wytrzeć szmatką, drewno potrzebuje częstszej konserwacji. Nowo zakupione drewniane akcesoria należy natrzeć małą ilością oleju albo oliwy jadalnej. Następnie należy spłukać ciepłą wodą, czynność trzeba powtórzyć. Tak zabezpieczone drewno nie będzie chłonąć wody. Dodatkowo należy pamiętać, aby za każdym razem myć zaraz po ich użyciu. Dzięki tym zabiegom nie tylko przedłużamy żywotność naszych akcesoriów, ale również je odpowiednio zabezpieczamy.

O wiele prościej jest zadbać o urządzenia zrobione ze stali nierdzewnej. Jeżeli w swojej kuchni mamy znaczną część urządzeń zrobionych z tego materiału, samo czyszczenie nie powinno zając nam za dużo czasu. Zanim przystąpimy do czyszczenia np. bemarów, należy upewnić się, czy aby na pewno są wyłączone i chłodne. Poza tym unikajmy czyszczenia parowego i ciśnieniowego. Jeśli mamy do czynienia z bemarami elektronicznymi, taki bezpośredni kontakt z wodą może zepsuć instalację elektryczną. Myjąc bemary i inne urządzenia zrobione ze stali nierdzewnej, należy zadbać o adekwatne środki czystości. Dlatego też w tym celu sprawdzi się miękka ściereczka zwilżona jakimś detergentem. Nie zaleca się gąbek szorstkich, gdyż mogą porysować oraz porysować powierzchnię sprzętów. W tym celu można zastosować chemiczne środki oferowane przez najróżniejszych producentów, lub tych naturalnych. Mycie bemarów sodą oczyszczoną, octem oraz cytryną jest o tyle wartościowsze, że nie zostawiamy na powierzchni pozostałości po chemicznych detergentach.

Samo korzystanie z właściwego sprzętu gastronomicznego nie uczyni z nas znakomitych kucharzy. Przyrządy stosowane w kuchni jak bemary, piekarniki oraz miksery są jedynie pomocnikami, a adekwatna pielęgnacja zapewni nam ich bardzo długą pomoc.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Comments are closed.