Inwestujemy w kebaba

Niesłabnącym zainteresowaniem cieszy się potrawa kuchni orientalnej, czyli kebab. Mięso z baraniny lub drobiu z dodatkiem surówek w chrupiącej picie czy bułce jest jednym z najbardziej popularnych szybkich posiłków w Polsce. Wiele rodzajów kebaba i duża rzesza fanów zachęcają do otwierania działalności gastronomicznej tego typu. Będziemy jednak potrzebować odpowiednich urządzeń kuchennych, które poradzą sobie z „wywarzaniem” kebaba.

Większość lokali z kebabem ma bardzo podobny układ. Najważniejszym punktem jest bar sałatkowy tuż przy ladzie, a za sprzedającym kręcące się mięso, będące w największym kręgu zainteresowań głodnych klientów. To właśnie tutaj do idealnego stanu doprowadzana jest abranina, cielęcina lub drób. Jeśli chodzi o gyros, urządzenie możemy zdobyć w wersji elektrycznej lub gazowej. Rodzaj zależy od dostępnego miejsca i przyłącza. Różnią się też maksymalne masy oraz wysokości mięsa. Na pewno oprócz samego gyrosa przydadzą nam się również płyty grillowe. Dzięki nim mięso utrzyma odpowiednią temperaturę, ale płyty grillowe będziemy mogli używać także do innych celów: podgrzane kurczaczki w panierce czy soczysta ryba z pewnością urozmaici nasze kebabowe menu. Warto zainwestować również w dobry opiekacz, w którym przygotujemy bułki. Wiadomo bowiem, że muszą być ciepłe, a w mikrofali grzać ich nie będziemy. Ostatnim składnikiem, bez którego nie obędzie się żaden lokal gastronomiczny typu kebab jest bar sałatkowy. Do pojemników wrzucamy surówki, które są elementarnym składnikiem naszego głównego dania. To absolutne minimum, urządzenia gastronomiczne, które musimy mieć chcąc otworzyć swój punkt.

Oczywiście, przydadzą się jeszcze inne urządzenia gastronomiczne. W końcu płyty grillowe czy gyros to nie wszystko. Dobrym pomysłem będzie zakupienie profesjonalnej frytownicy, w której szybko i sprawnie usmażymy frytki przydające się na przykład do kebaba na talerzu. Do tego witryny chłodnicze oraz ekspozycyjne, w których umieścić możemy napoje, sosy lub inne dodatki. Zdecydowanie nie można zapominać także o akcesoriach: szufelka do kebaba, specjalny nóż, solniczki, czy specjalne sztućce są mile widziane w każdym punkcie gastronomicznym. Bez nich można się oczywiście obejść, znajdując tańszy sposób, ale zainwestowanie raz a dobrze w urządzenia gastronomiczne gwarantuje większy komfort pracy.

kebab

Poza tym pamiętajmy o sprawdzeniu materiału, z jakiego wyprodukowany jest sprzęt gastronomiczny. Podstawą jest stal szlachetna, nierdzewna, która jest wymagana przez systemy kontroli jakości, ponieważ dobrze współgra z żywnością. Nie ma mowy nawet o pomyśleniu o innych urządzeniach gastronomicznych. Wszystkie płyty grillowe, frytownice, gyrosy, sztućce i inne sprzęty, stworzone ze stali są najdłużej żywotne, zdrowe dla klienta i po prostu najlepsze. Na wyposażeniu gastronomii nie ma bowiem co oszczędzać, bo zakup dobrych urządzeń gastronomicznych to podstawa sukcesu.

Podsumowując: gyros, płyty grillowe, bar sałatkowy, opiekacz, frytownice, akcesoria – i możemy otwierać swój własny kebab. Teraz tylko trzeba zachować odpowiednie proporcję, zaprosić klientów i liczyć dochody z działalności gastronomicznej.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Odpowiedz