Kurs kelnerski

Co jest ważniejsze dla klienta restauracji? Dobra kuchnia czy też dobra obsługa? Należy pamiętać, że goście lokalu przychodzą, aby smacznie zjeść, odpocząć, miło spędzić czas i poczuć się wyjątkowo. Jedzenie należy do podstawowych przyjemności człowieka. W połączeniu z dobrym serwisem może zdziałać cuda. Dla gościa niezbyt zadowalającą kuchnię może zrekompensować dobry serwis. Natomiast dobre jedzenie nie wynagrodzi złego serwisu! Kelner to osoba, która nie tylko zbierze zamówienie, w sprawny sposób obsłuży gości przy stoliku oraz na czas przyniesie rachunek. To również osoba potrafiąca swoją wiedzą spełnić oczekiwania klienta, czyli polecić aperitif, danie główne czy tez dobrać do niego wino. Zadowolony klient potrafi się odwdzięczyć – zostawi spory napiwek, odwiedzi lokal ponownie i przy prowadzi znajomych.

Naturalnie, aby zostać zawodowym kelnerem należy odbyć odpowiedni kurs. Zazwyczaj nie trwają one zbyt długo, maksymalnie 3 dni. W trakcie szkolenia, przyszłym kelnerom przedstawia się podstawowe informacje o kawie i winie. Kelner musi znać różnicę między poszczególnymi kawami i winami, a także umiejętnie dobrać alkohol do dania. Po krótkim wstępie dochodzimy do najistotniejszych aspektów kursu:

Technika pracy w lokalu gastronomicznym – kelner zobowiązany jest do utrzymania czystości w lokalu, swojego stanowiska pracy, przygotować lokal do przyjęcia gości oraz nauczyć się pracy zespołowej.

Obsługa konsumenta – prawidłowe nakrycie stołu w zależności od standardu lokalu; technika noszenia tac, jeżdżenia wózkiem kelnerskim, podawanie napojów z tacy; przenoszenie dwóch talerzy w jednej ręce; serwowanie potraw z półmisków; zbieranie brudnych talerzy po posiłku; układanie brudnych talerzy na wózku kelnerskim; otwieranie i nalewanie wina przy gościu restauracji. Kelner musi znać ofertę restauracji, w której jest zatrudniony, a w trakcie kursu otrzyma praktyczne wskazówki dotyczące oferowania produktów w trakcie przyjmowania zamówień.

Techniki sprzedażowe – kursant zapozna się z elementami dialogu z gościem, czyli powitanie, podanie karty menu, podanie karty win, przyjęcie zamówienia na napoje, potrawy; podanie zamówienia, przyjęcie zamówienia na deser, podanie rachunku, pożegnanie klientów i zaproszenie do ponownego odwiedzenia lokalu.

Przeważnie kelnerami zostają osoby młode, studenci pragnący dorobić sobie na studiach. Dlatego warto zainwestować w kurs kelnerski, który szybko się zwróci. Czy ktoś zastanawiał się ile zarabia kelner? Oprócz stałego wynagrodzenia otrzymuje napiwki, które mogą nawet podwoić dochody. Dodatkowym atutem jest praca z miłym zespołem i poznawanie nowych ludzi.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Comments are closed.