Do restauracji… nocą? « Urządzenia Gastronomiczne

Do restauracji… nocą?

Owszem, czemu nie! Każdy chcący odwiedzić restaurację w nieco niezwykłej porze, ma szansę zrobić to już 25 maja tego roku. „Noc Restauracji” to projekt, którego celem jest popularyzowanie polskiej turystyki gastronomicznej, jego uczestnicy będą mogli biesiadować od godziny 20:00 do 4:00.  Do imprezy przystąpiły trzy miasta Białystok, Poznań oraz Gdynia. Poza samymi posiłkami, odbędą się liczne pokazy oraz konkursy.

„Noc Restauracji” to szansa na posmakowanie specjałów pochodzących ze szczególnych, specjalnie na tą okazję przygotowanych kart dań. Do skosztowania będą między innymi: płonące kurczaki, pstrąg z płonącej szuflady, pierś z kurczaka w sosie kurkowym, czy też nocne pierogi. Historia imprezy wywodzi się z powstałego w trzech wspomnianych miastach kulinarnego szlaku turystycznego. Celem całego przedsięwzięcia jest promowanie usług gastronomicznych, stojących na najwyższym poziomie, także pośród odbiorców zwykle preferujących nieco inny sposób odżywiania poza domem. Niecodzienne, nocne menu, a przede wszystkim niskie ceny, mają zachęcić wszystkich mieszkańców oraz turystów. Jak zapewniają organizatorzy, aby jak najwięcej osób wzięło udział w imprezie, ceny zostaną obniżone nawet o połowę. Długie godziny otwarcia umożliwią skorzystanie z gastronomicznej oferty także tym, którzy dotąd nie mieli okazji wyrwać się z domu lub pracy przed godziną 20:00, kiedy to zwyczajowo, większość lokali zamyka się dla odwiedzających.

Odbędą się również ciekawe pokazy kulinarne oraz konkursy z cennymi nagrodami, w planach są między innymi zmagania w karaoke. Aby dopasować szlak gastronomicznej wędrówki po lokalach, należy najpierw zapoznać się z ofertą, dostępną pod adresem http://pl-pl.facebook.com/NocRestauracji. Dla najbardziej zapalonych uczestników „Nocy Restauracji” przewidziano karty „Nocnego Łowcy”, na których będzie można uwiecznić historię zamówionych dań. Wówczas, gdy już uzyskamy potwierdzenie odwiedzenia 3 różnych restauracji, przysługuje nam kupon rabatowy o wysokości 10%, działający przez rok na terenie wszystkich lokali, biorących udział w projekcie. Spośród nagród najciekawiej prezentuje się rejs wraz z wyżywieniem „Szwecja w Jeden Dzień”, ufundowany przez morskiego przewoźnika Stena Line.

Lista restauracji deklarujących udział w projekcie przedstawia się następująco:

  • Białystok:

Folwark Nadawki, Zappa, Pierogarnia Smak i Tradycja, Pruszynka, Lejdis, Peper’s, Restaurant&BarCristal, Pasja, Gospoda u Szwejka, Esperanto Cafe, Tokyo Sushi, Tokaj

  • Poznań:

3 Kolory, Girasole, Pracownia, Patio, Chłopskie Jadło, Czekolada, Pastele, Niku, Bokeh, Bażanciarnia,

  • Gdynia:

Bohemian Club, Coco, Cynamon, Taj Mahal, Trattoria La Fortuna, Trio


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Odpowiedz