Jak przechowywać jajka i ciasta w lodówce?

Po świętach, zostało nam wiele resztek żywności, zwłaszcza jajka i ciasta. Co zrobić z tymi resztkami, czy można je jakość przechować przez dłuższy okres czasu, żeby się nie popsuły i nie straciły swego smaku?

Włożenie jajek do lodówki wydłuża ich domowy żywot, jeżeli planujemy je przetrzymywać dłużej niż dwa tygodnie, dobrze jest umieścić w lodówce wygodne gniazdko naszym jajkom. Jeśli jednak „przerób” jaj w naszym domu jest znacznie szybszy, wystarczy przechowywać je w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu, np. szafce pod oknem.

Jeżeli jesteśmy zwolennikami szkoły zalecającej przechowywanie jajek w lodówce, wówczas pamiętajmy, że istnieje jeszcze trwalsza metoda przechowywania tych produktów – zamrażalka. Można oddzielić żółtka od białek i zamrażać w oddzielnych opakowaniach. W zależności od ilości domowników po 3-5 sztuk na opakowanie. Najlepiej nadają się do tego małe plastikowe pojemniczki lub małe słoiczki.

Zwróćmy uwagę na to, żeby w lodówce jajka były ułożone tępym końcem do góry – wówczas dłużej zachowują swoją świeżość. Jeśli mamy w domu bardzo dużo jaj, np. na Wielkanoc, najlepiej przechowywać je w piwnicy – temperatura między +8 a +12 stopni C jest dla nich bardzo dobra. W lodówce czy w piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc.

Obok jajek nie trzymajmy czosnku lub cebuli – mogą przeniknąć zapachem tych warzyw. Bardzo ważne jest, aby nie myć jaj, które chcemy przechowywać – usuwa się w ten sposób ich naturalną osłonę, chroniącą przed zakażeniem i dostępem tlenu.

Co zrobić z resztkami ciasta? Należy pokroić je na części, każdą z osobna owinąć w folię aluminiową i oznaczyć np. za pomocą kartki i taśmy klejącej i włożyć do zamrażalnika. A gdy przyjdzie ochota na słodkości lub ktoś znajomy wpadnie na kawę, wówczas wyjmujemy ciasto, które lubimy i wkładamy w folii aluminiowej do piekarnika nagrzanego na 100 stopni. Po 20 minutach wyjmujemy ciepły sernik lub szarlotkę. Możemy też rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej. Mrozić możemy także torty i inne ciasta z masami, ale nie rozmrażamy ich w piekarniku. Nie mrozimy natomiast musów, ciast z galaretkami i wafli.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Comments are closed.