Kto jest kim w restauracji? « Urządzenia Gastronomiczne

Kto jest kim w restauracji?

Kucharz, kelner/kelnerka i kierownik – to osoby, bez których nie funkcjonuje żadna restauracja. Jednak jak się okazuje, w skład profesjonalnego lokalu gastronomicznego, wchodzi dużo więcej osób. Delektując się posiłkiem nie zdajemy sobie sprawy jak czasami wiele osób pracuje na to, żebyśmy miejsce w którym przebywamy dobrze prosperowało.

Na personel obsługujący restauracji hotelowej składa się wiele wykwalifikowanych osób. Nazwy ich funkcji pochodzi najczęściej z języka francuskiego. Oto one:

 

Dyrektor restauracji (Directeur de restaurant) 

Można powiedzieć, że jest to jedna z najważniejszych osób w lokalu. To on odpowiada za salę konsumpcyjną i zaplecze, wita i prowadzi gości do stolika, organizuje przyjęcia, kieruje całym działem obsługi i rozdziela pracę odpowiednio do zakresu obowiązków. Dyrektor restauracji odpowiada przed przełożonymi za organizację pracy i nabór personelu obsługującego. Ponadto przyjmuje reklamacje i konsultuje menu z szefem kuchni, a także przyjmuje wyjątkowe zamówienia od gości specjalnych.

Kierownik restauracji (Premier maitre d` hotel)   

Czyli prawa ręka dyrektora restauracji, przejmuje czasami jego obowiązki dyrektora.  Kontroluje obsługę gości, przestrzeganie godzin i regulaminu pracy, regulaminu oraz układanie harmonogramów pracy.

Maitre d`hotel de carre 

Do niego należy podział rewirów i ich prawidłowe funkcjonowanie, przyjmowanie zamówień i polecanie dań. Uwaga! Posiada umiejętności flambirowania, czyli podawania potrawy polegające na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem ii podpalenia go. Jest to tzw. płonący półmisek.

Starszy kelner (Chef de rang)

Odpowiada za kilka stolików, przyjmuje zamówienia, poleca dania, doradza gościom. Serwuje z wykorzystaniem serwisu francuskiego, niemieckiego, angielskiego i rosyjskiego. Na życzenie gości filetuje ryby. Wystawia rachunki i inkasuje płatności .

Pomocnicy starszego kelnera (Demi – chef  de rang) 

Ich atrybuty to wózki kelnerskie. Obsługują gości poprzez serwis angielski, czyli przyrządzanie potraw przy stole gości.

Commis de rang   

Do jego zadań należy przygotowanie i uzupełnienie poprzedzające obsługę w sali konsumpcyjnej – stołu pomocniczego, pomocników kelnerskich , kontakt między rewirem, bufetem i zapleczem, a także sprzątanie.

Commis de suite 

Pomocnik kelnera. Odpowiada za przygotowanie i uzupełnienie poprzedzające obsługę w rozdzielni kelnerskiej. Kontakt między salą konsumpcyjną a kuchnią (serwis dań ), sprzątanie

Commis de barrasseur  

Odpowiedzialny za sprzątanie brudnej zastawy, sztućców, szkła, a także wymianę bielizny stołowej, dbanie o czystość utenzyliów  kelnerskich

Apprenti de salle   

Odpowiedzialny za technikę pracy i wdrażanie standardów obsługi konsumenta. Przeprowadza okresowe szkolenia, dba o podnoszenie kwalifikacji pracowników.

Trancheur

Odpowiedzialny za dzielenie i porcjowanie różnych części mięsnych z wykorzystaniem wózka do tranżerowania w obecności gości.

Kelner od wina (Sommelier) 

Doradza w wyborze wina, dobiera dania i łączy je z winem w kompozycje  podobieństwa lub przeciwieństwa odpowiednio do życzeń i upodobań gości.

Head bartender

Odpowiada za prawidłową pracę baru, rozdziela stanowiska pracy poszczególnych barmanów i pilnuje żeby każdy cocktail robiony był w taki sam sposób, tak samo wyglądał i smakował. Odpowiada również za zaopatrzenie  baru jak i stan inwentaryzacyjny

Bartender

Podobnie jak head bartender odpowiedzialny jest za profesjonalną obsługę w barze. Pilnuje, żeby każdy cocktail robiony był w taki sam sposób, tak samo wyglądał i smakował. Posiada wysoki poziom wiedzy teoretycznej popartej wzorcową praktyką.

Barback

Do jego funkcji należy uzupełnianie lodu, szkła, soków, alkoholi, owoców i całego asortymentu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania baru. Jest pomocnikiem barmana a zarazem jego uczniem.

Barista      
Zajmuje się wybieraniem, parzeniem oraz finezyjnym serwowaniem kawy.

 


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Odpowiedz