Naleśniki jak marzenie « Urządzenia Gastronomiczne

Naleśniki jak marzenie

Naleśniki. Posiłek w różnych konfiguracjach, dość prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze syty. Z serem, dżemem, masłem orzechowym, szpinakiem i czym tylko przyjdzie nam do głowy. Mąka, mleko, woda, jajko i gotowe. Problem pojawia się wtedy, gdy nasz obiad za nic w świecie nie chce z nami współpracować. Rozwala się, przypala, ucieka. Naleśniki, jak każdy posiłek, mogą być przygotowane lepiej lub gorzej. Jak dojść do wprawy i zapomnieć o smaku spalenizny?

Na pierwszy rzut oka przygotowanie jest banalne. Wystarczy dodać składniki, usmażyć i gotowe! Czasem jednak ciasto przykleja się do patelni; pęka, przez co wylatuje farsz. Na internetowych forach znaleźć można zapytania zrozpaczonych pań domu, którym co rusz przypalone naleśniki przyprawiają o zawrót głowy. Warto więc zastosować kilka porad, dzięki którym robienie przysmaku będzie prostsze niż kiedykolwiek i nie sprawi żadnego kłopotu.

Na początek mąka. Choć zajmie to dosłownie chwilę, warto ją „przesiać”, aby nie była za bardzo napowietrzona. Wpływa to na zdolność obecnego w produkcie glutenu do pecznienia. W zależności od rodzaju mąki gluten różnie się rozkleja. Przykładowo mąka razowa „dojrzewa” długo, aby dobrze się kleiła. Do mąki dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli oraz wodę. Tutaj także mamy wybór. Do ciasta naleśnikowego możemy dodać mineralkę, jak i wodę gazowaną. Dodatkowo według różnych internetowych sposobów można także dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zapobiega pękaniu ciasta. Całość miksujemy i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Pierwszą fazę naleśników mamy za sobą.

Naleśniki

Kolejną jest smażenie. Zwykle odbywa się na patelni z olejem lub masłem. Rodzaj patelni także ma znaczenie, bowiem do niektórych ciasto będzie przylegać bardziej. Na rynku spotykamy patelnie specjalnie do naleśników, które są nieprzywierające. Skorzystać możemy także z naleśnikarki, która jest specjalnie przygotowanym pod ten posiłek produktem. Ten poręczny i mały sprzęt nada naleśnikom zupełnie nowy smak. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń z różnymi możliwościami. Wśród nich jest są naleśnikarki Royal Catering, wyróżniające się wykonaniem ze stali nierdzewnej z użyciem płyty żeliwnej. Do zalet tego sprzętu zaliczyć można nowoczesny termostat, dzięki któremu naleśnikarka nagrzewa się niezwykle szybko. Automatyczna kontrolka temperatury oraz banalnie prosta obsługa sprawiają, że miłośnicy naleśników szybko zapomną o standardowej patelni podczas przygotowania posiłku. Oprócz tego naleśnikarkę można wykorzystywać jako płytę grzewczą, co zdecydowanie wzbogaca jej możliwości. Na naleśnikarce, jak i patelni indukcyjnej przypalenie naleśnika graniczy z cudem. Warto więc korzystać z tego typu sprzętów, ponieważ nie są one drogie i uprzyjemniają smażenie.

Po usmażeniu naleśników pozostaje tylko wypełnić je farszem i zaspokajać podniebienie. Korzystając z powyższych porad robienie naleśników stanie się przyjemnością, a smak wynagrodzi spędzony czas w kuchni. Trzy proste kroki do przygotowania? Dobre produkty, dobry sprzęt i… ćwiczenie. Bo przecież trening czyni mistrza.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Odpowiedz