W polskim domu, na wigilijnym stole

Jednym z najpiękniejszych świąt obchodzonych w tradycji polskiej są Święta Bożego Narodzenia przypadające na 25 grudnia. Jest to piękna tradycja chrześcijańska upamiętniająca narodziny Jezusa Chrystusa. Tradycja tych świąt sięga roku 354, a od tego czasu utworzyło się wiele obyczajów, kultywowanych nawet do dzisiejszego dnia.

 Jednym z najstarszych obrządków, jest uroczysta kolacja poprzedzająca Dzień Bożego Narodzenia i tym samym kończąca okres adwentu. W wielu rejonach Polski nazywana jest Wigilią lub Gwiazdką. Okres przedświąteczny jest jednym z najbardziej nagłaśnianych w mediach świąt, który bardzo często kojarzy się nam z przedświąteczną gorączką zakupową. Każdy chyba zauważył niekończące się kolejki w sklepach, niezliczone reklamy produktów świątecznych, kolorowe od światełek okna i witryny sklepowe oraz nieustannie zaganianych ludzi. Tak, grudzień jest jednym z najbardziej kolorowych i radosnych świąt, jakie Polacy obchodzą.

 Wśród najbardziej popularnych tradycji, które tak zaciekle kultywujemy jest strojenie drzewka-choinki, ozdabianie okien oraz ogrodów i oczywiście pichcenie cudownie smakujących dań. W naszej tradycji zwyczajem stało się przygotowywanie 12 potraw, które podczas wieczerzy wigilijnej, każdy powinien spróbować. Zgodnie z kościelnymi ograniczeniami, w dniu Wigilii nie można spożywać mięsa, ani alkoholu, dlatego też w wielu domach potrawy mięsne zastąpione są rybami. Wśród najbardziej popularnych jest chyba karp.

 Zastanawialiście się dlaczego akurat ten gatunek trafił na wigilijny stół? Cała historia rozpoczyna się w średniowieczu, w którym to karp uchodził za rybę drogą, więc przyrządzany był tylko na specjalne okazje- w tym podczas Wigilii. Poza tym, w średniowieczu zakon cystersów zajmował się jego hodowla i sprzedażą, w związku z czym z czasem karp zaczął być także kojarzony z religią. I w ten sposób ten gatunek ryby przetrwał do czasów obecnych. A co jeszcze możemy spotkać na stole obok karpia? Chyba każdy przyzna, że wigilijna kolacja bez makówki, pierogów z grzybami, czy barszczu z uszkami nie byłaby tym samym?

 Kultowanie tradycji jest bardzo ważne. Pozwala zachować ciągłość historii i w pewnym sensie zapewnia stabilizację i bezpieczeństwo. I chociaż świat ciągle się rozwija, następuje zanik kultur poprzez ich mieszanie, to na szczęście są jeszcze pewne zwyczaje, które bezpośrednio określają naszą narodowość i tym nas samych-Polaków.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Comments are closed.