Jak kupić dobry sprzęt gastronomiczny

W sprzedaży można spotkać się z odmiennymi profesjonalnymi urządzeniami stosowanymi w kuchni. Dlatego też rodzi się kłopot, który kupić? Który zda egzamin w naszej restauracji albo firmie cateringowej?

Tak jak dużo jest producentów, tak jeszcze więcej znajdzie się projektów różnych sprzętów. Z natłoku dostępnych możliwości, wręcz niemożliwością jest dokonanie wyboru takiego, który spełni nasze oczekiwania. Z ratunkiem przychodzą określone zasady, którymi należy kierować się podczas wyboru najróżniejszych sprzętów. Dla przykładu można zademonstrować parę prostych rad określających wybór warnika do wody albo bemaru. W pierwszej kolejności należy rozważyć jakich rozmiarów urządzenie będzie nam potrzebne. W sprzedaży możemy zakupić zarówno niewielkie warniki o pojemności 6l, jak również naprawdę spore do 20litrów. Wszystko oczywiście zależy od naszych potrzeb. Drugą kwestią, która jest niezwykle istotna to tworzywo, z którego wykonano produkt. Najczęściej stosowana jest stal szlachetna, za sprawą której warnik do wody i bemar wytrzymały jest na różne uszkodzenia mechaniczne, a jego czyszczenie i utrzymanie w czystości nie wymaga zbyt dużo czasu. Określiwszy już gabaryt urządzenia warto także rozejrzeć się nad marką produktów, zestawiając ze sobą producentów oraz koszt zakupu. Można również zaciągnąć opinii sprzedawców oraz osób, które korzystały już z tych artykułów. Wyrobiwszy sobie zdanie o danym producencie możemy bardzo szybko zmniejszyć obszar poszukiwań.

Wybierając warnik do wody albo bemar należy także zwrócić uwagę na opcje i dodatkowe funkcje, które oferuje. Część modeli warników zaopatrzone są w profesjonalne grzałki oraz filtry, przy pomocy których możliwe jest zagrzanie kawy, czy piwa. Niektóre wersje posiadają również opcje zagrzania zupy, jednakże są to właściwości prędzej stosowane w bemarach. I tak samo bemar, jak również warnik do wody, ma swoje mniej lub bardziej wyposażone wersje. Głównym zdaniem bemaru jest utrzymanie wysokiej temperatury potrawy, jednak niektóre modele mają możliwość ciągłego podgrzewania i zagrzewania umieszczonych w nim potraw. To jaki sprzęt wybierzemy w dużym stopniu zależy od naszych potrzeb oraz pieniędzy. Aczkolwiek nie można mówić, że przeszkodą będą w nadmiernej ilości, oferowane artykuły na rynku.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Comments are closed.