Jakie są rodzaje grilli?

Za oknem coraz więcej słonecznych promieni, w związku z tym znaczna część ludzi już teraz kupuje urządzenia do grillowania. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż potrawy z grilla są nie tylko smaczne, ale również smażone bez tłuszczu.

Najistotniejszym elementem w sezonie grillowania jest wyraźnie grill. W związku z tym tak ważny jest jego odpowiedni wybór. Producenci w swojej ofercie mają szeroki wachlarz towarów oraz w głównej mierze to od nas zależy, co kupimy. Najbardziej popularnym i jednocześnie jednym z tańszych, jest grill węglowy. To standardowe urządzenie stosuje węgiel drzewny do wytworzenia żaru. Tłuszcz spływając na węgiel wytwarza dym, który grillowanym potrawom nadaje charakterystyczny wędzony zapach oraz smak.

Nieco droższe są grille gazowe. Źródłem ciepła jest gaz ziemny, dlatego też ich nagrzewanie i usmażenie mięsa jest dużo szybsze. Za ich stosowaniem przemawia nie tylko natychmiastowa gotowość do działania, ale również prosta obsługa oraz możliwość regulacji zarówno temperatury, jak również przepływu gazu. Dodatkowo grille gazowe bardzo prosto się myje, bowiem nie ma potrzeby męczyć się z brudem związanymi z węglem.

Ponadto, w ofertach sprzedażowych są także grille elektryczne. Wybierane są przez ludzi chcących grillować w zamkniętych pomieszczeniach. Stosujemy je w identyczny sposób jak grille gazowe, jednakże jak nazwa wskazuje, ich działanie uzależnione jest od dostępu do sieci elektrycznej. Dlatego też transport oraz umiejscowienie tych grilli jest znacznie ograniczone. W użytku są one o wiele droższe niż grille gazowe bądź węglowe.

Reasumując można powiedzieć, że grille węglowe są tanie, aczkolwiek ich konwersacja oraz czas rozgrzania zabiera niezwykle dużo czasu. Grille elektryczne dosyć szybko się grzeją, niemniej jednak ograniczone są dostępem do prądu. Dlatego też chyba nie zabierzemy ich na podwórko. Najlepszym wyborem są chyba grille gazowe. Pomimo tego, że są droższe od węglowych, jednakże nie potrzebują wielu zabiegów w czyszczeniu, a w trakcie obróbki termicznej żywności nie wydzielają niebezpiecznych substancji jak np. węglowodory aromatyczne.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Comments are closed.