Na początek restauracji

Otwierając restaurację, każdy przyszły właściciel powinien zwrócić uwagę na parę ważnych spraw powiązanych właśnie z tym działaniem. Co jest istotne, a co w mniejszej skali istotne? W jakie produkty zainwestować na początek?

Po pierwsze, istotna jest lokalizacja naszego przyszłego miejsca. Jego umiejscowienie często decyduje o sukcesie albo porażce. Pamiętajmy, że im bliżej środku miasta, i im częściej odwiedzana okolica, tym czynsz okazuje się większy. Jeśli nie mamy zbyt dużego budżetu i chcielibyśmy znaczną jego część poświęcić na wyposażenie gastronomii, opłacalnie jest wybrać punkt z tańszym czynszem. Wystarczająco rzucająca się w oczy reklama bez problemu pomoże potencjalnym gościom znaleźć lokal. Gdy miejsce będzie już wybrane, należy przejść do spraw bardziej przyziemnych i dopiąć na ostatni guzik rożnego rodzaju pozwolenia i dokumenty. W stosunku do profilu naszej restauracji musimy mieć pozwolenia od takich organów jak BHP, ZaiKS czy sanepid. Jeśli uda nam się przebrnąć przez polską biurokrację, zostaje już tylko najprzyjemniejsza część – kupno wyposażenia oraz uroczyste otwarcie.

Zazwyczaj, wielu właścicieli lokali gastronomicznych, żeby nie podejmować zbytecznego ryzyka, postanawia zatrudnić osobę od wystroju wnętrz. Jednakże nie jest to wymagane, ponieważ osobiste wybieranie i kupowanie wyposażenia gastronomii, nie tylko przynosi dużo przyjemności, ale również pozwala wnieść do pomieszczeń osobistego, indywidualnego stylu. Kupując sprzęty do kuchni, niezwykle ważne jest zwrócenie uwagi na ich funkcjonalność oraz wielkość. Jak każda przestrzeń zamknięta, również kuchnia ma ograniczony obszar oraz nie zawsze wszystko, co chcemy do niej wnieść, zmieści się. Wyposażenie gastronomii musi przede wszystkim być funkcjonalne. Najskuteczniejszym wyjściem z takiej sytuacji jest kupienie sprzętów wielozadaniowych, gdzie jeden sprzęt wykonuje pracę wielu innych. W ten sposób zaoszczędzimy miejsce w kuchni i pieniądze.

Jeśli chodzi o salę przeznaczoną dla gości, warto zaczerpnąć opinii specjalistów, o aktualnie panujących trendach i gustach konsumentów. Zazwyczaj spora część właścicieli aranżuje te pomieszczenia zgodnie z profilem własnej karty dań. Jest to doskonały pomysł, gdyż wyposażenie gastronomii nie jest to proste. Sugerując się oferowanymi daniami możemy ograniczyć obszar poszukiwania urządzeń i maszyn do jednego motywu przewodniego.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Comments are closed.