Urządzenie do produkcji waty cukrowej

Każdy zna, każdy lubi… Przysmakiem tym zajadali się nasi dziadkowie, rodzice, my sami, a teraz i nawet nasze dzieci. Jest z nami od ponad 100 lat, a nieustannie stanowi centrum zainteresowania na imprezach dziecięcych oraz festynach. Wiesz już o co chodzi?

Bez wątpienia wata cukrowa już dawno zawładnęła podniebieniem ludzi. Zaskakujące jest, że ten słodki puch zrobiony jest jedynie z krystalizowanego cukru. Można więc powiedzieć, że tradycyjne waty cukrowe pozbawione są, tak dobrze dzisiaj znanych, konserwantów oraz substancji smakowych.

Naturalnie współcześnie wszystko jest zmieniane i upiększane. W maszynach do waty cukrowej można stworzyć smakowe waty, w tym celu do cukru dodaje się naturalne barwniki spożywcze. W związku z tym wata cukrowa w małych ilościach jest jak najbardziej zdrowa. A czy zastanawialiście się skąd pomysł na maszynę do waty cukrowej?

Początki tego smakołyku określa się na XV-wieczne Włochy, gdzie za pomocą specyficznych narzędzi, kucharze przygotowywali watę cukrowa dla najbogatszych mieszkańców. Należy zaznaczyć, że w tamtych czasach cukier uchodził za rarytas i nie wszyscy mogli pozwolić sobie na niego. Jednakże ze względu na brak stosownej maszyny do waty cukrowej i odpowiedniej filtracji, uzyskany wytwór był pełen zanieczyszczeń. Wszystko uległo zmianie w 1897r, kiedy William Morrison i John Wharton wynaleźli, działającą na energie elektryczną maszynę do waty cukrowej. Był to początek rewolucji produkcji waty cukrowej, która upowszechniła opracowywanie oraz tworzenie coraz lepszych maszyn. Finalny efekt zauważamy współcześnie. Maszyna do waty cukrowej doczekała się także edycji „kieszonkowej”, którą można wykorzystać również w domowym zaciszu.

W roku 1972 skonstruowano również większe maszyny do masowej produkcji waty cukrowej. W związku z tym przygotowany produkt można włożyć do specjalnie przygotowanego kubeczka i sprzedawać w sklepach. Jednakże, aby zamknięty w pojemniku cukier nie rozpuścił się, do tego smakołyku producencki często dorzucają różne emulgatory i substancje, które często są niezdrowe. W związku z tym jeżeli masz ochotę na zdrową watę cukrową najlepiej skorzystaj z oferty osób obsługujących stanowiska z watą cukrową na festynach, albo też osobiście kup taką maszynę i ciesz się smakiem ręcznie zrobionej waty.


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More


Comments are closed.